FAQ

Det här behöver du veta om fönster

Fönster är en fantastisk uppfinning som möjliggör att ljus släpps in i våra hus utan att kölden utanför strömmar in och samtidigt ger det oss möjlighet att blicka ut över landskapet utanför.

Vilka typer av fönster finns det?

När det gäller öppningsbara fönster så finns det flera sorter att välja på och här följer de vanligaste:

Slagfönster

Dessa typer av fönster har gångjärn på någon av sidorna. Vanligtvis sitter gångjärnen vertikalt placerade till vänster på karmen eller till höger och medför då att fönstret kan öppnas utåt eller inåt mot höger eller mot vänster. Det går också att få tag i slagfönster som har gångjärnen placerade horisontellt på ovansidan eller undersidan av karmen och i dessa fall öppnas fönstret uppåt eller nedåt.

Skjutfönster

Som man hör på namnet så öppnas och stängs dessa typer av fönster genom att du skjuter fönstret. Här finns flera olika modeller och du kan välja om du vill öppna fönstret genom att skjuta det i sidled eller höjdled och det går att få både så att man kan skjuta det uppåt eller neråt helt efter det behov man har.

Vridfönster

Detta är ett fönster som fäster med en axel i mitten av fönstret. Detta möjliggör att fönstret kan vridas upp från dess mitt antingen åt vänster eller höger eller upp respektive ner. Fördelen med denna typ av fönster är att man kan vrida utsidan inåt så att man kan komma åt att göra rent även på utsidan av fönstret trots att man fortfarande befinner sig inomhus.

Vikfönster

Som man hör på namnet så viker man upp detta fönster genom att fälla ihop det som ett dragspel. Vanligtvis används ett sådant fönster i uterum och fördelen är att man kan öppna stora sektioner och sedan fälla in som ett dragspel mot ena eller andra sidan. På så sätt kan man helt och hållet öppna upp stora sektioner utan att dessa någonstans blockeras av fönster, detta kan bli väldigt trivsamt i just uterum.

Glidhängda fönster

Glidhängda fönster har så kallade glidhängselbeslag som sitter monterade i karmen. Detta medför att hela fönstret kan snurras runt och vändas inåt. Glidhängda fönster påminner funktionsmässigt om vridfönster men här är fördelen att du kan vrida runt hela fönstret så att du enkelt kommer åt att rengöra hela utsidan av fönstret inifrån. Här kan man också välja om man vill att fönstret skall öppnas uppåt eller åt sidorna.